2008 was topjaar voor Lamborghini en Rolls Royce

2008 was topjaar voor Lamborghini en Rolls Royce

Waar het bij de ene producent met het jaar slechter gaat, gaat het bij de andere met het jaar beter. Lamborghini en Rolls Royce blijven maar hogere afzetten scoren ieder jaar. De mannen uit Sant'Agatha Bolognese en Crewe kunnen dus tevreden terug kijken op het afgelopen jaar.

Met een afzet die maarliefst 24 auto's hoger ligt dan vorig jaar is Lamborghini er in ieder geval niet op achteruit gegaan. Want met de crisis zijn het natuurlijk moeilijke tijden, vooral voor de auto-industrie. Lamborghini merkt dat ook wel degelijk, want in Amerika zijn de verkopen afgelopen jaar met 20% gedaald. Dit verlies is weer dik goed gemaakt door China, waar vorig jaar 150% meer Lambo's verkocht werden. Ook in het Midden-Oosten was men goed te spreken over het Italiaanse merk, want de verkopen stegen daar met 66%.



In Europa bleef de afzet ongeveer gelijk, zo werden er in Duitsland en Engeland minder exemplaren verkocht maar kochten de Fransen een kwart meer Lambo's ten opzichte van vorig jaar. Ook in het thuisland, het bijna altijd zonnige Italië, werden 10% meer auto's verkocht. Of dit ten koste is gegaan van de verkoop van Ferrari's in Italië is niet bekend. Over Nederland zijn er geen cijfers bekend, maar de afzet van Lamborghini's bedraagt hier bijna nooit meer dan 10 stuks per jaar. Dus over ons koude kikkerlandje hoeft Lamborghini zich niet echt zorgen te maken.

Maar Lamborgini was niet het enige automerk dat vorig jaar een topjaar beleefde, ook Rolls-Royce heeft een topjaar achter de rug. Terwijl concurrent Maybach wel flinke last heeft van de slechte economie en minder auto's verkoopt merkt Rolls-Royce daar niks van, sterker nog de verkopen zijn in 2008 met twintig procent gestegen ten opzichte van 2007. Wisten de Duitse Britten in 2007 1010 Rolls-Royce's te verkopen, in 2008 verkochten ze maarliefst 1212. Dit komt mede doordat de productie van de Phantom Coupé en de Drophead Coupé nu op volle gang is. Met name de Drophead is erg populair en wordt veel verkocht. Dat zien we ook terug op Autogespot waar al behoorlijk wat exemplaren op staan.

Zodra Rolls-Royce het nieuwe "kleintje" onthult zullen de verkopen waarschijnlijk alleen nog maar meer stijgen, die kopers moeten voornamelijk komen van de mensen die momenteel nog in een Bentley Arnage rijden. De grootste afzetmarkt afgelopen jaar was de Verenigde Staten, daar ging 38% van de productie heen. Daarna volgen het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Arabische Emiraten, China en Rusland. In de laatste drie afzetgebieden zal de verkoop waarschijnlijk nog meer stijgen.

Reacties op dit artikel



Gerelateerd nieuws