2008: tien topspots uit Nederland!

  • Emil
  • 05-01-2009 16:00
  • 8502
  • 27

2008: tien topspots uit Nederland!

Afgelopen jaren kwamen er eigenlijk teveel nieuwe spots uit Nederland op Autogespot. Onze database telt ongeveer 90.000 spots, hiervan komt één derde uit Nederland. We hebben gekeken welke spots van afgelopen jaar écht bijzonder waren in Nederland en we hebben hier de tien meest opmerkelijke spots uit gehaald.

Je ziet dus verrassend genoeg geen enkele bekende supercar in de lijst hieronder. Dit omdat deze relatief vaak gespot worden. Denk aan de Bugatti Veyron die veertien keer werd gespot, of een Porsche Carrera GT, waarvan je het aantal spots ook niet meer op één hand kan tellen. Nee, we hebben het hier over auto’s die minder dan vijf keer gespot werden en tevens zeer exclusief zijn. Denk aan de Bentley Brooklands, waar slechts 500 exemplaren van gemaakt gaan worden. Maar ook een Ascari behoort gewoon direct tot deze lijst. Het is verschrikkelijk moeilijk om tien spots uit duizenden, zelfs tienduizenden spots van het afgelopen jaar te selecteren. Bij elke spot zullen we uitleggen waarom we deze bij de tien beste spots van Nederland hebben geplaatst!

Read this article in English



Aston Martin DB7 Zagato

Deze Aston Martin is al enkele jaren terug in gelimiteerde oplage gemaakt. Het is een model dat zeer exclusief is, slechts 99 exemplaren waarvan er afgelopen jaar één werd gespot in Nederland. Alhoewel hij zo nu en dan gespot wordt, blijft het een bolide die voor velen een droom is om eens tegen te komen. Een Zagato is en blijft een topspot.




Ascari KZ1

Deze Ascari is van Klaas Zwart, eigenaar van het Ascari Raceresort. Hij was afgelopen jaar ook in Nederland met zijn brute bolide. Je krijgt pas een KZ1 wanneer je lid wordt van het hippe autoclubje van Klaas Zwart. Dit lidmaatschap kost miljoenen, maar dan krijg je wel een KZ1. Een ware supercar en op Autogespot een unieke verschijning, deze Ascari KZ1.




Bentley Brooklands 2008

De Bentley Brooklands werd het afgelopen jaar een paar keer gespot. Het is een auto waar je als eigenaar meer dan € 500.000 voor moet neerleggen, erg veel geld. Je krijgt voor dat geld een zeer exclusieve auto die volledig naar jouw wensen is gemaakt. Meer dan een dozijn koeien zijn er geslacht voor het leer in de auto! Pure luxe en de komende jaren vast en zeker een echt statussymbool voor de super rijken. Slechts 500 exemplaren worden er gemaakt en deze zijn inmiddels allemaal uitverkocht.




Ferrari 365 GTB/4 Daytona Competizione Conversion

Een echte klassieker die zeker thuishoort bij de tien topspots van Nederland in 2008. Deze Competizione kun je zien als de voorganger van de 430 Scuderia en 360 Challenge Stradale, alleen dan net wat anders. Het is in ieder geval een auto die in haar jonge jaren bestemd was voor het circuit. Er werden vijftien officiële Competizione’s gemaakt, en later hebben nog zes officiële ombouwingen plaatsvonden. Dat er in 2008 één werd gespot is uniek!




Ferrari F50

Geen Enzo, maar een F50 hoort wat ons betreft ook thuis in dit selectie groepje topspots. De F50 is van de super Ferrari’s verreweg de meest zeldzame, samen met de 288 GTO. Als er vijf per jaar worden gespot mogen wij ons rijk rekenen. Met de F40 en Enzo wordt veel meer gereden dan de F50. Maar kijk eens naar de statistieken, meer dan 100 Enzo’s, ruim 70 F40’s en slechts 32 F50’s zijn er gespot!




Lamborghini Gallardo Superleggera

Het is nog steeds onbekend of er een Gallardo Superleggera in Nederland is. Er heeft er een tijdje één bij Hessing gestaan, maar verder is het onbekend of iemand in ons land deze gestripte Gallardo heeft aangeschaft. De Superleggera kun je zien als een concurrent van de GT3 RS en 430 Scuderia, pure hardcore racers. Van de Superleggera zijn slechts 622 exemplaren gemaakt, dat is veel minder dan iedereen had gedacht. Het komt de exclusiviteit van de auto wel ten goede, want de Gallardo zelf is relatief gezien nog niet zo'n exclusief product.




Mazda Furai

Bij deze selectie hoort ook de conceptcar van Mazda, de bizarre Furai. De Furai staat voor de 40 jaar waarin Mazda al bezig is met de rotatiemotor. Als ontwerp hebben de designers gedacht aan de wind, hoe de vorm van de wind eruit zien. Ja, best apart dus. Het is een conceptcar die tussen een straatauto en raceauto inzit. Van beiden vind je dus kenmerken terug in de auto. Het zal waarschijnlijk niet een auto zijn die we over vijf jaar zien rondrijden, maar Mazda laat wel zien wat we de komende jaren kunnen gaan verwachten.




Porsche Gemballa Avalanche GTR 800 EVO-R

De enige getunede bolide in dit rijtje topspots voor Nederland. Toen deze auto gespot werd was er eerst een discussie over de hoeveelheid pk’s die de auto heeft, aangezien dit nergens vermeld staat op de auto. Later bleek het om 800 pk te gaan. Het is daarmee, zonder dat je het eigenlijk in de gaten hebt, één van de meest krachtige auto’s die we tot dusver in Nederland hebben gezien. De Veyron is waarschijnlijk de enige auto in Nederland die meer vermogen heeft, iets anders met zoveel vermogen heeft het asfalt hier nog niet geteisterd. Dit kanon schreeuwt om aandacht met al het spoilerwerk. Zijn plekje hier heeft hij wel verdiend, deze Gemballe Avalance GTR 800 EVO-R, wat een naam alleen al...




Rolls Royce Phantom Coupé

Net als de Brooklands is deze Phantom Coupé een ultiem statement voor de super rijken. Hij past sowieso perfect naast de Phantom of Drophead Coupé. Een grotere garage is wel nodig, want ook de afmetingen van dit model zijn enorm. Er bevindt zich in Nederland één Phantom Coupé, de eigenaar mag voor deze auto een bedrag van ruim € 600.000 neerleggen, en dan komen er natuurlijk nog de leuke opties erbij. Dit slagschip hoort thuis bij de top en daarom hoort hij ook bij deze topspots van Nederland.




Wiesmann GT MF5

De GT MF5 is de laatste creatie van de exclusieve autoproducent Wiesmann. Het is een lichtgewicht auto die zichzelf als topmodel van Wiesmann op de prijslijst plaatst. Je hebt de Roadster, dan de GT en tot slot deze brute, door een V10 aangedreven, MF5. Nog geen 1400 kg weegt de auto en de V10 van BMW beschikt over 507 paarden. Hij staat dus garant voor geweld. De prestaties zijn dan ook zeer zeker supercarwaardig! Een top van 310 km/u en zijn acceleratie naar de 100 vergt slechts 3.7 seconden. Het afgelopen jaar kwam dit exemplaar twee keer voorbij op Autogespot. In totaal zijn er slechts drie unieke exemplaren op Autogespot verschenen.




Dit is een klein rijtje van de vele topspots die Nederland rijk was in het afgelopen jaar. Voor ons is dit een uniek rijtje, maar zo heeft iedereen natuurlijk zijn eigen topspots. De spotwaardigheid en exclusiviteit is voor iedereen weer wat anders!

Reacties op dit artikel